Wat is bitcoin?

Bitcoin is een vorm van elektronisch geld, en tevens de naam van de opensourcesoftware die is ontworpen om dit te gebruiken. Het is de eerste implementatie van het concept genaamd cryptocurrency oftewel cryptografisch geld, dat voor het eerst in 1998 beschreven werd door Wei Dai op de cypherpunks-mailinglist, en geïmplementeerd in 2009 door Satoshi Nakamoto (pseudoniem van een onbekende persoon of groep) - Wikipedia

Waarom is dat zo interessant? Bitcoin is revolutionair, omdat het zorgt voor ingebouwd vertrouwen in het product zelf. Bij 'ouderwets' geld (ook wel fiat genoemd) is dikwijls een derde partij in de vorm van een bank nodig om het geld van A naar B te krijgen. De derde partij heeft vervolgens de macht om de betaling af te keuren, nog even vast te houden of zelfs te verliezen (bankroet of storing). In het geval van Bitcoin lijkt het op het uitwisselen van cash, maar dan in digitale vorm, zonder de derde partij en op een directe manier waar punt A en B zich dan ook op de wereld bevinden. De blockchain (het centrale fundament van bitcoin) fungeert als een open grootboek. Iedereen ter wereld kan de blockchain inzien en exact zien hoe de geldstromen verlopen.

Het delven van Bitcoin

Iedereen die de bitcoinsoftware gebruikt kan er ook voor kiezen om te delven ('minen'). Dit delven zorgt ervoor dat je de rekenkracht van jouw computer beschikbaar stelt om te zoeken naar nieuwe bitcoins. Naast het ontvangen van bitcoins, helpen de mensen die dit doen ook automatisch mee met het laten bestaan en veilig zijn van de blockchain. Het delven zorgt er namelijk voor dat de wiskundige berekeningen die nodig zijn om bitcoin veilig te houden worden uitgevoerd. De beloning voor deze miners komt dan ook in de vorm van bitcoin.

Het volgende filmpje (Engels) legt op een grappige en korte manier uit wat de blockchain is:

De kleinste bitcoineenheid: de Satoshi

Een bitcoin is op te delen tot op de honderste miljoenste. Dus tot op 0,00000001. Deze kleinste eenheid wordt de Satoshi (naar de maker) genoemd. Mocht je overwegen bitcoin aan te schaffen, realiseer je dan dat je ook kunt starten met 0,1 bitcoin of minder. Naast de satoshi zijn er ook andere namen voor bitcoineenheden te vinden:


Bonus-links!

Nog een manier om eenvoudig crypto te kopen en te verhandelen!