Begrippenlijst

Begrippenlijst en uitleg over deze veelgebruikte termen. Scroll door de lijst of klik op een van de onderstaande begrippen om direct naar de omschrijving te springen.

Airdrop

Sommige ontwikkelaars van altcoins geven voordat de coin op de markt komt gratis coins weg. Dit noemen ze een airdrop. De gedachte hierachter is dat deze ontvangers de coin natuurlijke wijze zullen promoten, omdat zij er uiteraard baat bij hebben dat op het moment de coin op een beurs komt deze een acceptabele waarde heeft.

ATH

Staat voor 'All Time High' en betekent de hoogst behaalde waarde aller tijden.

Buy wall of sell wall

Kijk je in een orderbook bij de kooporders (buys) dan kan het zomaar zijn dat daar plots een grote order tussenstaat. Wat 'groot' is, is natuurlijk wel aan discussie onderhevig en verschilt per coin. Heb je het over Ethereum, dan is een buy order van 20 BTC niet heel spannend, terwijl een buy order van 6 BTC op een coin met een laag volume al groot kan overkomen, zie:

klik om te vergroten
Een buy wall kan voor sommige mensen aanleiding zijn om te denken dat de prijs niet snel zal zakken. Er moet immers veel verkocht worden, voordat de prijs onder de buy wall kan komen. Een sell wall is in principe hetzelfde, maar uiteraard dan andersom.

DYOR

Do Your Own Research. Een veelgebruikte afkorting in de crypto-scene die mensen erop wijst om vooral zelf je eigen onderzoek te doen. Op die manier leer je het meest en ben je niet afhankelijk van een ander zijn keuze.

Exitpump

Zie ook Pump end dump, want de exitpump verloopt nagenoeg hetzelfde. Het idee acher de manipulatie is echter compleet anders. Een exitpump wordt meestal opgezet door mensen die veel van een bepaalde coin in bezit hebben en waarvan bekend is dat de coin een aflopende zaak is. Dit kan zijn doordat een coin van de bekende exchanges wordt afgehaald of simpelweg het project gaat stoppen. Mensen met veel van deze coins in bezit proberen de prijs te manipuleren, zodat nog eenmaal de coin grote hoogtes bereikt en zodat zij hun complete voorraad op de markt kunnen dumpen en dus de coin kunnen 'exiten'.

Fiat

Fiat komt uit het Latijn en staat voor het geven van goedkeuring. In de crypto-wereld wordt het vaak gebruikt als synoniem voor het traditionele geld zoals we dat kennen van de euro en dollar. Het stuk over de goedkeuring slaat in zekere mate op de banken die fiatgeld ongelimiteerd kunnen blijven scheppen, waarbij ze zelf de goedkeuring hiervan bepalen.

FUD

FUD is een afkorting die staat voor 'Fear, Uncertainty and Doubt'. In het Nederlands: 'Angst, Onzekerheid en Twijfel'. FUD kan in veel gevallen ontstaan en invloed hebben op de prijs van een cryptovaluta. Ook is FUD steeds vaker in gebruik als stopwoord en schiet het zijn doel in dat soort gevallen regelmatig voorbij. Zo betichten mensen elkaar snel van het verspreiden van 'FUD' als iemand zich kritisch uitlaat over een project. FUD wordt soms ook aangepraat door mensen met slechte bedoelingen om een project te beschadigen en zo de prijs te beïnvloeden.

Hodl

Betekent simpelweg 'hold' (vasthouden). Deze term is geboren uit een post door een dronken iemand op het bitcointalk.org-forum nadat de prijs na een van de eerste grote stijgingen flink aan het dalen was. De term ging viral, werd een 'meme' en is nu niet meer weg te denken uit de cryptowereld.

ICO

Een Initial Coin Offering (ICO) is een vorm van Crowd Sale met als doel geld te verzamelen voor een project. Je kunt voordat een project zijn coins of tokens uitgeeft al kopen. Met die geld gaat het project aan de slag of gebruiken het voor de verdere ontwikkeling van het product. Het hoeft niet zo te zijn dat er al een product is. Mensen die zich inkopen in een ICO hopen dat het project als het officieel van start gaat een groot succes is en verhandeld zal worden op een van de bekende exchanges voor een hoger bedrag dan wat ze hebben betaald tijdens de ICO. Bekende projecten die als ICO zijn gestart zijn bijvoorbeeld Ethereum en Waves. Zo was Ethereum met de ICO te koop voor 30 cent en is het inmiddels meer dan 300 euro waard geweest(!!). Een goede site om ICO-statistieken in te zien is hier te vinden.

Masternode

Een masternode is een wallet of een bepaald type wallet van een coin die het best vergelijkbaar is met een PoS-constructie (zie kopje Proof of Stake). Het verschil daarbij is dat de masternode vereist dat je een bepaald aantal aan coins in je wallet houdt en de masternode vaak (veel) meer coins cadeau doet dan met PoS het geval is. De geachte hierachter kan zijn dat de mensen achter het project willen dat degene met een masternode zijn coins vooral vasthoudt en niet op de markt dumpt (dit beïnvloedt de prijs negatief). Masternodes zijn vaak erg prijzig om te kunnen faciliteren, omdat het meestal een flink aantal coins vereist die vastgehouden moeten worden om in aanmerking te komen voor een masternode. Mocht het je lukken een masternode te operationeel te houden (je hebt de middelen of je bent er vroeg bij als de prijs nog laag is) dan is het niet ongebruikelijk dat een masternode kan voorzien in een degelijke vaste bron van inkomsten, iets wat direct aangeeft dat een masternode vaak veel verder gaat dan het alleen 'staken' van een coin.

Market capitalization (market cap)

De market cap is de totaalwaarde van de coin. Deze is eenvoudig te berekenen door het aantal (supply) maal de prijs te doen. Zie coinmarketcap.com voor deze overzichten. Market cap is altijd goed om in de gaten te houden. Op deze manier kun je berekenen of iets nog veel groeiruimte heeft. Stel dat een coin 0,00000609 BTC waard is en een supply heeft van 8.742.253.657 (8,7 miljard) coins. De market cap is (0,00000609 x 8.742.253.657) dan 53240 BTC en dat komt neer op zo'n $144.728.884 ($144 miljoen) bij een BTC-prijs van ~$2700. Hoop je dus dat deze coin 5x zoveel waard wordt, dan wordt de market cap ook een stuk hoger. Vergelijk nu deze market cap met andere grote coins, vind je dit realistisch en geeft het je een goed gevoel of heeft de coin misschien wel een grotere market cap dan bitcoin op zo'n moment?

Market depth / Orderbook depth

Market depth is de grafische weergave van de orderbooks (de buy- en sellopdrachten). Je kan op deze manier goed zien waar er koop-support is of misschien wel verkoopweerstand.

klik om te vergroten

MM

'Market Maker'. Iemand die zoveel bezit dat diegene in staat is de markt naar zijn of haar hand te zetten ('de markt maken').

Orderbook

Het orderbook is simpelweg het overzicht van de koop- en verkooporders.

klik om te vergroten
Niet alle exchanges noemen de beide kanten (buy en sell) van het orderbook hetzeflde. Poloniex is te zien in het voorbeeld hierboven. Zo draait Bittrex het om en zet de buys aan de linkerkant en de sells rechts. Om het nog makkelijker te maken noemen ze het vervolgens ook 'Asks' en 'Bids'.

POW (Proof of Work) en POS (Proof of Stake)

Op het moment je geen coins koopt van een exchange zijn er nog twee gangbare manieren om coins te verkrijgen. Dit kan gebeuren door de coins te minen (PoW) (zie 'Het delven van Bitcoin') of door de coins in jouw eigen wallet te houden (PoS). Als je de coins in je wallet vasthoudt wordt dit ook wel 'staken' genoemd. Je krijgt periodiek van het netwerk 'gratis' coins (en dus zonder te minen) in je wallet gestuurd. De reden hierachter is dat de ontwikkelaar van de coin graag heeft dat jij jouw wallet actief verbonden laat zijn met het internet. Dat draagt bij aan de gezondheid van het netwerk van die betreffende coin.

Pump en dump

Een pump en dump is het opzettelijk opdrijven van de prijs van een coin door een groep of een persoon, waarna in een hoog tempo het grootste gedeelte weer wordt verkocht. Hierbij hopen ze dat andere mensen die dit opvalt en hun graantje mee willen pikken ook inspringen (hype), wat de prijs nog verder omhoog drijft, dit is de pump. Vrijwel altijd volgt snel hierop de dump, de mensen die de pump zijn gestart 'dumpen' nu al hun coins op de markt en maken winst. Alle mensen die later waren ingestapt zitten nu opgescheept met dure coins. De orginisatoren van de pump en dump zijn vaak uren, dagen of weken van te voren bezig om zoveel mogelijk goedkoop in te kopen, tot het moment van de pump komt. Pump en dumps zijn in de wereld van de aandelenhandel streng verboden en het mag inmiddels duidelijk zijn waarom. Probeer dan ook weg te blijven van deze praktijken. Er zijn ook (betaalde) groepen op internet te vinden die vroegtijdig vertellen welke coin een pump zal krijgen, maar ook hier geldt dat het voornamelijk de organisatoren zijn die hier geld mee maken.

Rekt

Verbastering van het Engelse woord 'wrecked' (kapot, zeer slecht resultaat, etc). "Mijn alts zijn in een dag met 40% gedaald, rekt!".

Shill

Betekent simpelweg iets promoten, heeft een beetje en negatieve bijsmaak, omdat de originele definitie beschrijft dat iemand shillt, omdat deze er geld voor krijgt.

Stop loss / conditional order

Een stop-loss-order is een order die ervoor zorgt dat jouw coins op een bepaalde prijs worden verkocht op het moment de prijs daalt en is er om te voorkomen dat meer verlies wordt geleden. Het stopt dus je verlies, vandaar de naam 'stop-loss'. Stel je hebt een altcoin gekocht op 0.0005 btc per stuk en je wil voorkomen dat je te veel verlies pakt, je kan dan instellen dat de coin automatisch op 0.0004 wordt verkocht. Als je in dit geval een normale order zou gebruiken in plaats van een stop-loss-order zou uiteraard hetgeen je aanbiedt direct worden verkocht aan de hoogste koper. Bij een stop-loss gebeurt dit dus niet, daar kun je instellen dat deze verkooporder pas wordt aangemaakt als een bepaalde prijs wordt behaald (de 'trigger'). In het eerdere voorbeeld koop je dus op 0.0005, zet je de trigger op 0.00045 en zodra deze prijs wordt bereikt zet het systeem automatisch een sell-order voor 0.0004. Tuurlijk pak je nu alsnog verlies, maar je voorkomt dat de coin nog verder kan dalen, terwijl jij nog steeds niet hebt verkocht. Een stop-loss-order is een conditional order, elke order die iets doet op basis van een conditie is in feite een conditional order. Zo zijn er ook condities waarbij een juist een buy order wordt geplaatst bij het bereiken van een bepaalde prijs, of een sell order die wordt geplaatst als de prijs naar een bepaalde hoogte is gestegen. Hoe je deze orders op Bittrex instelt zie je in het (Engelse) plaatje hieronder.

klik om te vergroten

Supply

Het aantal coins. Er bestaan vaak twee soorten, een supply dat het totaal aantal aan coins weergeeft (total supply) en een die aangeeft hoeveel coins er nu in omloop zijn (circulating supply). Bedenk je dat cryptohandel (ook) om vraag en aanbod gaat. Verwacht daarom bij een coin met een hoge supply een lagere waarde dan bij een coin met een lagere supply.

Support

Het woord support wordt vaak gebruikt om aan te duiden dat een coin veel buy orders heeft staan. Als er veel buy orders staan is het minder vanzelfsprekend dat de prijs zal dalen, omdat er veel verkocht moet worden, voordat de prijs kan dalen. Dit is dus technisch gezien de 'steun' die de coin heeft en wordt 'support' genoemd.

Spread

Het 'gat' of ook wel het verschil tussen de eerste verkoop- en koopopdracht. Als de verkoopprijs (asks/sells) van een coin 0,0002 is en de koopprijs (buy/bids) is 0,00025, dan betekent dit een spread van 0,00005.

TA en FA

TA staat voor 'Technical Analysis' en FA voor 'Fundamental Analysis'. TA betekent het maken van een analyse gebaseerd op technische gegevens zoals prijs, prijshistorie, supply, marketcap en de daarop aansluitende analyse van de grafieken. Zo zijn er traders die amper tot niet kijken naar wat een altcoin te bieden heeft, maar alleen kijken naar de TA-gegevens en daarop hun besluiten nemen. FA is juist het kijken naar wat een altcoin te bieden heeft. Denk aan het team, het management, de investeerders, de uitstraling en de potentie die een coin heeft, dat zijn de zogenaamde 'fundamentals'.

Volume

Wordt meestal per 24h getoond en is het aantal koop en verkopen van een coin bij elkaar opgeteld. Wordt er op een dag van 'altcoin x' 10 BTC gekocht en 5 BTC verkocht dan is het dagelijkse (24h) volume 15 BTC.

Whale

Een whale is iemand die van een bepaalde coin veel in bezit heeft. Wanneer iemand precies een whale kan worden genoemd is altijd aan discussie onderhevig, maar het mag duidelijk zijn dat er een grote investeerder mee wordt bedoeld.


Bonus-links!