De onderstaande handleiding geeft instructies hoe te handelen op Bittrex, maar blijft nog even staan, omdat deze een goed beeld geeft over hoe de handelingen in zijn werk gaan. Op andere exchanges is het principe vaak hetzelde. Tip: Geen account op een exchange? Maak hem hier aan:

Bitvavo!

Start met handelen (stap 3)

Dit voorbeeld gaat uit van de exchange Bittrex en dat je daar een account hebt aangemaakt.
Deze pagina legt uit hoe je jouw bitcoin naar de beurs ('exchange') kunt sturen.

Waarschuwing Bittrex heeft zijn beveiliging aangescherpt en vereist nu van iedere gebruiker die per dag meer dan 0,025 BTC van de exchange af wil halen, hij of zij zich verifieert. Dit houdt in dat je tenminste je NAW-gegevens aan Bittrex door moet geven. Dit is goed om je te beseffen, voordat je doorgaat. Het verifiëren van je account is inmiddels bij alle grotere exchanges een normale en verplichte zaak.

Ga na het inloggen naar 'Wallets':

Zoek nu bitcoin uit de lijst, dit kun je versnellen door een zoekfilter te gebruiken (aan de rechterkant van de site):

Druk nu naast bitcoin op het plusje:

Nu is het zaak dat je een adres genereert als deze nog niet aanwezig is (klik op 'New Address'):

Naar dit bitcoinadres kun je je bitcoin sturen (bijvoorbeeld vanuit je wallet bij blockchain.info). Heb je dit gedaan dan zie je jouw bitcoin op dezelfde wallet-pagina op Bittrex na een tijdje verschijnen en ben je klaar voor je eerste trade! Hoe dat werkt lees je hier.
Waarschuwing We raden je aan voordat je start met handelen onderstaande veiligheidstips door te nemen en uit te voeren!

Bitcoin verkopen?

Dit gaat op de simpelste manier ook weer via Bitonic. Alleen klik je dit keer op 'verkopen'. Stuur de Bitcoins vanaf de beurs of jouw wallet naar het adres waar zij om vragen en vul de overige velden zorgvuldig in. Bitonic rekent uiteraard wel een commissie, dat is waarom de prijs naar verwachting een paar euro lager kan uitvallen.

Waar te handelen?

Er zijn meerdere beurzen ('exchanges') om jouw bitcoin op te verhandelen tegen altcoins. De twee bekendste zijn Poloniex en Bittrex. Opvallend is dat Poloniex een goede ervaring biedt op de mobiele telefoon en Bittrex hier nog geen toegespitste oplossing voor heeft (ze werken daar wel aan).

Veiligheidstips

Een goede vuistregel die altijd geldt in de wereld van de cryptovaluta-handel is: bezit je de private key niet, dan bezit je de coins niet. Wat betekent dit? De private key kan worden gezien als het wachtwoord tot het ontsleutelen van de wallet. Dit is dus niet jouw gebruikersnaam en wachtwoord die jou toegang geeft tot een exchange, maar wel een backupherstelzin ('seed') zoals je die hebt gekregen van Blockchain.info of een backup van wallet-software die je op je eigen computer hebt gemaakt. Of misschien wel een backupherstelzin die je hebt gekregen van jouw hardwarewalletoplossing.

Coins wel in jouw bezit?

Het is heel belangrijk om te beseffen dat alle coins die je op exchanges hebt staan alleen door jou benaderd kunnen worden, maar niet 100% in jouw handen zijn. Wordt de exchange gehackt of hebben ze een technisch probleem waarbij coins verdwijnen, dan zijn ook jouw coins (onherroepelijk) verdwenen. De wereld van cryptohandel is mooi en vrij van banken, maar vereist daardoor juist een extra stuk verantwoordelijkheid van de gebruiker. Probeer dus te voorkomen dat je voor langere tijd alle coins op een enkele exchange bewaart, verspreid ze of bewaar ze zelf.

Dubbele authenticatie

Het een slim idee om dubbele authenticatie ('2fa') toe te passen. Dit houdt in dat je naast je gebruikersnaam en wachtwoord nog een tweede manier van authenticatie moet toepassen, voordat je kan inloggen op de exchange. Stel dat een kwaadwillende in het bezit is gekomen van jouw wachtwoord, dan kan diegene niet zomaar op een exchange inloggen en jouw coins stelen, omdat er nog een manier van authenticatie noodzakelijk is. De meeste exchanges bieden daarom deze zogenaamde 2-factor-authentication via de Google Authenticator-techniek aan. Bij Bittrex vind je deze optie hier:

klik om te vergroten

2-factor-authentication aanzetten op Bittrex

Je hebt hier de Google Authenticator-app op je telefoon voor nodig. Deze vind je hier voor Android, hier voor Apple en hier voor Windows 10 Mobile.
Scan met je Authenticator-app de QR-code om hem toe te voegen aan de app. Schrijf de secret key op en bewaar deze zeer goed op een veilige plek! Mocht je je telefoon verliezen dan heb je deze code nodig op een nieuwe telefoon om weer in te kunnen loggen. Hierna moet je de logische stappen op de site volgen, incl. het opvolgen van een bevestigingse-mail om de 2FA-inschakeling af te ronden. Je wordt ook direct gevraagd om van de dienst gebruik te maken om het proces af te ronden.
Als alles goed is gegaan zie je de volgende melding:

Vanaf nu heb je dus naast je gebruikersnaam en wachtwoord ook de app op je telefoon nodig om in te loggen bij Bittrex, je ziet voortaan het volgende scherm na het ingetikt hebben van jouw gebruikersnaam en wachtwoord:

Heeft dit jou geholpen?

Test of je het verzenden van bitcoin onder de knie hebt en overweeg een (kleine) donatie aan het volgende adres: 1GJLmdrhn3VDh742AcTPMvTPXEo7MgUQwm
Het zorgt ervoor dat deze site kan blijven bestaan en dat meer mensen in staat zijn een start te maken met cryptohandel. Hoe meer zielen, hoe meer er verhandeld wordt, hoe beter voor de markt! :-)


Bonus-links!