De onderstaande instructies (destijds gebaseerd op de Bittrex-exchange) geven een algemeen beeld van het handelen op een exchange. Nog een exchange-account nodig? Tip: Maak hem hier aan:

Bitvavo!

De eerste keer een altcoin kopen

Deze pagina gaat uit van de Bittrex-exchange en dat je snapt wat altcoinhandel is (zo niet, kijk hier). Na het inloggen op je Bittrex-account ga je naar de frontpage van Bittrex. Om een eerste altcoinaankoop te doen is het wel nodig om Bitcoin in je Bittrex-account te hebben (hoe je dat doet lees je hier).

Een coin uitzoeken

Aangekomen op de Bittrex-frontpage zie je het volgende:

klik om te vergroten
Door te klikken op de kolommen kun je sorteren. Zo kun je sorteren op 'marktnaam', 'currency', 'volume', '%change', 'last price', '24 high', '24h low', 'spread' en 'added'. Veel van deze kolommen spreken voor zich, maar voor een nieuwkomer zullen zaken als 'volume' en 'spread' misschien niet direct te begrijpen zijn.
Deze zijn dan ook uitgelegd op de begrippenpagina.
Uit deze lijst kun je direct op een coin klikken, maar je kunt ook naar een coin zoeken, ga hiervoor naar het zoekveld en tik de coinnaam in, voorbeeld:

klik om te vergroten

De koop- en verkooporders bekijken

Als je de coin naar jouw keuze hebt geopend (VeriCoin in dit voorbeeld), dan valt je direct op dat er een grote grafiek is te zien. Dit geeft de prijshistorie van de coin weer. Voor nu zijn we op zoek naar onze eerste aankoop, dus scroll iets verder naar beneden en je ziet iets als dit:

klik om te vergroten
De Bids-kolom is een rij van koopopdrachten (ook wel 'buys' genoemd), die andere handelaren (zoals jij) hebben neergezet. De Asks zijn de verkoopopdrachten (ook wel 'sells' genoemd).
In bovenstaand voorbeeld kun je zien dat op 0,00009125 de eerste verkooporder aanwezig is. Dit betekent dat er voor 1 VRC (VeriCoin) 0,00009125 BTC (Bitcoin) wordt gevraagd (een bitcoin is tot op een honderstemiljoenste op te delen). In dit geval worden er 9,25 VRC verkocht en daar wordt dus 0,0008 btc voor gevraagd. Dat klopt, want 9,25 x 0,00009125 = 0,0008 BTC (afgerond).
Je kunt er nu voor kiezen dit te kopen of zelf een kooporder voor een lagere prijs te zetten. Stel dat je 0,00009125 btc een te hoog bedrag voor 1 VRC vindt, dan kun je bijvoorbeeld een koopopdracht (buy order) zetten voor een lager bedrag in BTC per VRC. Jouw opdracht verschijnt dan in het rijtje aan de linkerkant, bij de koopopdrachten. Het is daarna wachten totdat de prijs dusdanig zakt, dat hij wordt gepakt (en wie weet gebeurt dat wel niet!)

Een aankoop doen

In dit voorbeeld gaan we ervan uit dat we direct van de markt willen kopen. We plaatsen dus geen buy order voor een lager bedrag waar we op moeten wachten ('limit buy'), we kopen hetgeen nu beschikbaar is. Zorg allereerst dat je uiteraard bitcoin beschikbaar hebt, dit zie je snel door aan de rechterkant van het buy-venster te kijken:

klik om te vergroten

Heb je btc beschikbaar, volg dan de volgende stappen:

De stappen uitgevoerd op de website zelf zien er dan dus zo uit:

klik om te vergroten

Gefeliciteerd met je eerste aankoop!


Bonus-links!

Nog een manier om eenvoudig crypto te kopen en te verhandelen!